7 maja 2020 r.

Temat: ZDROWO SIĘ ODŻYWIAM I JEM WARZYWA. NOWALIJKI .
Plan lekcji:
Przysposobienie do pracy - 1 godz. 
Nowalijki to młode, wiosenne warzywa, ukazujące się po raz pierwszy w sezonie. Nowalijki budzą w nas entuzjazm, gdy organizm po zimie zaczyna odczuwać brak witamin i minerałów. Zgromadzone jeszcze jesienią zapasy ziemniaków, marchwi, jabłek czy kapusty w wyniku długiego przechowywania straciły wiele cennych substancji. Dlatego z takim entuzjazmem sięgamy po młode warzywa.
Nowalijki - jakie to warzywa?
sałata
rzodkiewka
pomidory
młoda marchewka
ogórki
szczypiorek
nać pietruszki
cebulka dymka
WASZE ZADANIE:
Wykonaj wiosenną kanapkę - motylek.
Składniki na kanapkę:
– bułka lub chleb
– ser żółty
– sałata
– jajko
– ogórek
–pomidor i rzodkiewki
– szczypiorek
                     Jak zrobić kanapkę motylek:
Jajko ugotuj na twardo. Pokrój na plasterki. Kromkę chleba lub połówkę bułki posmaruj masłem i ułóż na niej listek sałaty, plasterek żółtego sera, wędlinę (niekoniecznie), plasterki jajka, ogórka, rzodkiewki. Czułki motylka zrób ze szczypiorku, a tułów – z pomidora.



                                              SMACZNEGO!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga